Receptblogg för alla intresserade, och ett sätt för oss att kunna nå våra favoritrecept när vi vill
Friday, January 19, 2007
Moussaka
Ingredienser
4-6 port
2 auberginer, ca 600 g (alt en aubergine och ca 5-6 potatisar som skivas och kokas)
1 tsk salt
Köttfärssås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
2 krm mald kanel
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ostsås:
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 - 3dl (17%)
1 krm salt
1 ägg
Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min.
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 11/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg.
Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida.
Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Servera med en sallad.
Tips Istället för att laga egen ostsås kan man använda 5 dl Kelda ostsås.
(Receptet från Arla)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment