Friday, March 09, 2007

Mousser / tårtfyllningar

Alla recepten går att äta som dom är, eller användas som tårtfyllningar.
Bra kombinationer är:

vit toblerone/vit chokladmousse + hallon
hallon + lemon curd
vit toblerone/vit chokladmousse +lemon curd
mörk choklad + vit toblerone/vit chokladmousse
dumle + vit toblerone/vit chokladmousse
dumle + mörk chokladmousse




Fluffig dumlekolakräm

3dl vispgrädde
180g dumlekolor

Hetta upp vispgrädden i en kastrull.
Lägg i kolorna och smält dem under omrörning på svag värme.
Låt svalna ett par timmar i kylen.
Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.

Det är viktigt att den får bli riktit kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt!

---------------

Hallongrädde

ca 200 g hallon (ca 4 dl)
2 dl vispgrädde
½ dl strösocker

Vispa grädde och socker, blanda i tinade hallon försiktigt i grädden, ställ kallt.


---------------

Mörk chokladmousse

250 g mörk choklad av god kvalitet
3 ägg
1/2 dl socker
1-2 msk whiskey eller mörk rom
3 dl vispgrädde

Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad eller i mikro. Vispa ägg och socker mycket pösigt med en elvisp. Rör ner chokladen och sprit - går också bra med kaffe, eller att utesluta helt.

Vispa grädden till mjuka toppar och vänd försiktigt ner den i smeten. Häll upp i portionsformar, och ställ kallt i minst fyra timmar.



---------------

Vit tobleronemousse

300 g vit toblerone
2 ägg
3 dl vispgrädde

Hacka tobleronen och lägg ner i en skål, placera skålen över ett hett vattenbad, se till att badet inte kokar.
Smält tobleronen, (2-3 minuter på 450w i micro) rör om lite då och då.
Tag upp skålen och rör ner äggen, blanda väl och låt svalna något.
Vispa grädden och vänd ner i tobleronemassan med varsam hand.
Häll upp i en skål och ställ kallt i ca 3 timmar

---------------

Vit chokladmousse

300 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2,5 dl kesella 10% (eg 3dl)

Smält chokladen, vispa grädden (inte för hårt) och blanda allt.
Det ska egentligen vara lika delar av allt, men eftersom kesellan säljs i 2,5 dl-burkar är det enklare och funkar strålande.

---------------


Lemon Curd-grädde

3 dl vispgrädde
1/2 burk Lemon Curd

Vispa grädden.
Blanda lite grädde i lemon Curden och ha sedan i resten.

2 comments:

Jossan said...

Hej
Kan man byta ut den vita chokladen till mjölkchoklad eller måste det va ett helt annat recept? :)

mvh

jamtlandstaus said...

Det går bra med vilket som :-) annars är det enkelt att utå från dumle receptet. Smält valfritt godis/choklad (180g) i 3 dl grädde så kan du vispa det till mousse när det svalnat