Wednesday, January 02, 2008

Vitchoklad- och apelsinsemi freddo med rostade valnötter





Förberedelsetid: 30 min

Färdigt på: 4 tim 40 min

Ingredienser

16 portioner:
400 g vit kvalitetschoklad
200 g valnötter
8 st ekologiska ägg
1 dl strösocker
3 msk Grand marnier
2 st apelsiner, skalet
6 dl vispgrädde
6 dl grekisk yoghurt, 10%
6 dl maränger
satsumas eller mandariner till servering
färska fikon till servering

Gör så här
1. Smält chokladen i vattenbad (i en skål över en kastrull med kokande vatten).
2. Rosta valnötterna i en torr kastrull.
3. Separera äggen. Vispa äggulor och hälften av strösockret pösigt.
4. Vispa grädden fluffig och blanda med yoghurten. Tvätta apelsinerna noga, torka och riv av skalet.
5. Rör ihop äggsmeten med smält choklad, likör och rivet apelsinskal. Vänd ner gräddyoghurten.
6. Vispa äggvitor och resterande strösocker till ett vitt skum och vänd ned i smeten.
7. Varva semifreddon med krossade valnötter och maränger i en form.
8. Frys i 4-6 timmar så att glassen är "halvfryst".
9. Skopa upp med glasskopa och servera i små glas. Garnera med frukten.

No comments: